Gelir Vergisi

2024 KİRA GELİRİ VERGİSİ HESAPLAMA

2023 yılında elde ettiğiniz Kira Gelirlerinizi 2024 Mart ayı içerisinde beyan etmeniz gerekiyor. Kira Geliri vergilerinizi beyan ederken "Gerçek" ya da "Götürü" yöntemlerini seçebilirsiniz. Kira geliri vergilerinizi hesaplamak için size bir hesaplama aracı hazırladık. Gelir İdaresi Başkanlığının  "Hazır Beyan" sistemini kullanarak Kira Gelirinizi Beyan edebilirsiniz. 

KONUT KİRA GELİRLERİNDE VERGİ İSTİSNASI NE KADAR?

Konutlarını kiraya verenler, 2023 yılında elde ettikleri kira gelirinin 21.000 TL'si için gelir vergisinden muaf tutulmuştur. Bu istisna tutarı, 2024 yılı için ise 33.000 TL olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla, konut kira geliri elde eden kişiler, yıllık olarak belirlenen istisna tutarının altında kira geliri elde ettikleri takdirde, bu gelirlerini gelir vergisi beyannamesine dahil etmelerine gerek bulunmamaktadır.

KİRA GELİRİNDE GÖTÜRÜ GİDER YÖNTEMİ NEDİR?

Konut kira gelirlerinin beyanında ve vergilemesinde, elde edilen gelirin "Safi" tutarının belirlenmesi için bazı giderlerin düşülmesi gerekmektedir. Gelirin safi tutarı, genellikle iki farklı yöntemle tespit edilir: Götürü Gider Yöntemi ve Gerçek Gider Yöntemi. Gerçek veya götürü gider yönteminin seçimi, taşınmaz malların tümü için aynı olmalıdır; yani bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemez

KİRA GELİRİNDE GERÇEK GİDER YÖNTEMİ NEDİR?

Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin vergilendirilecek olan "kalan tutarı" 2 farklı yöntemle belirlenebilir: götürü gider yöntemi ve gerçek gider yöntemi.

Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, 2 sene süresince gerçek gider yöntemine dönemezler. Götürü gider oranı 2017 yılından itibaren %25'ten %15'e düşürüldü. Ve hala bu değer %15 olarak uygulanıyor. Bu yöntemde, vergiye tabi hasılatın %15'lik kısmı, vergiye tabi hasılattan otomatik olarak düşülüyor ve hiçbir gider belgesi sunulması gerekmiyor.

Kira Geliri Nasıl Beyan Edilir?

2024 yılında, kirada kaynaklanan gelirler nedeniyle sadece 2 milyon 266 bin kişinin beyanname vermesi bekleniyor. Diğer gelirleriyle birlikte kira gelirini beyan edecek mükellef sayısı 3 milyonu aşıyor.

Ülkemizde, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nde kayıtlı olan konut ve iş yeri sayısı yaklaşık 43 milyon civarında. Bu rakamın yaklaşık 2.5 milyonunun iş yeri olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde 8 milyon kiracı bulunuyor. Kirada oturan kişi sayısı ise 24 milyon civarındadır.