KİRA GELİRLERİNDE VERGİ AVANTAJI OLUR MU?

Mart ayının gelmesi ile birlikte, bir çok kişi gelir vergisi ödeyecek. Gayrimenkullerden elde edilen en önemli gelir olan kira gelirleri ile ilgili bazı konularda merak ettiğiniz sorular olabilir. Kira geliri elde edenler beyannamelerini Mart ayının son günü mesai saati sonuna kadar verecekler. Hesapladıkları gelir vergisinin birinci taksitini de Corona Virüsü sebebiyle Nisan ayı sonuna kadar  ödeyecekler. 

Kira Gelirlerinde Hangi Giderler Kazançtan Düşülür?

Kira kazançlarında beyan edilen rakamdan iki gider yönteminden biri seçilerek bazı indirimler yapmanız mümkündür.  Bunlardan birisi götürü gider yöntemi. Bu yöntemi seçtiğinizde beyan edeceğiniz kazancın yüzde 15’lik kısmını götürü gider olarak düşüyorsunuz. Bu yöntemi seçenler üzerinden iki yıl geçmedikçe vazgeçemiyorlar.

Diğer yöntem ise gerçek gider yöntemi. Bu yöntem de ise fiilen yaptığınız ve faturasını ya da belgesini gösterebileceğiniz harcamalarınızı kazancınızdan düşebilirsiniz. Bu gider yönteminde giderlerinizin tamamını gelirinizden düşebilirsiniz. Bu durumda hiç vergi ödememeniz de olabilir. Birkaç örnek vermek gerekirse:

Yeni Satın Aldığı Evi Kiraya Verenler Hangi Avantajlardan Yararlanır?

Satın aldığı konutunu kiraya verenler bu tür masraflarını kira gelirinden indirilebilir. Örneğin kredi ile alınan bir taşınmazın kiraya verilmesi durumunda, bu taşınmaz nedeniyle ödenen ve banka vb. finansal kurumların verdiği kredi tablolarında gösterilen faizler kira kazancından indirilebilir. Böylece faiz miktarı kadar kazanç düşürülmüş olunur ve o oranda da az vergi ödenir.

Diğer yandan indirim konusu yapılabilecek bir başka önemli gider de gayrimenkulün edinim yılından itibaren beş yıl süre ile edinim bedelinin % 5’ine tekabül eden miktardır. Örneğin 2019 yılında 500.000 TL’ye satın alınan bir gayrimenkulün % 5’i (25.000 TL) 2020 yılında beyanname verilirken gider olarak kazançtan indirilebilir.

Bu indirim hakkı iktisap tarihinden itibaren 5 yıl boyunca kullanılacağından, 2019 beyannamesi ile birlikte, 2020, 2021, 2022 ve 2023 yılı beyannamelerinde de gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda indirim konusu yapılabilir ve her sene 25.000 TL indirimden yararlanılabilir. Söz konusu miktar sadece kira geliri elde edilen ilgili gayrimenkulden elde edilen kazanca uygulanır. Başka kira gelirleri varsa bunlara uygulanması söz konusu değildir.
 

Konut Bakım ve Onarım Giderleri Kazançtan İnidirlebilir mi?

Konut için yapılan onarım giderleri: gayrimenkullerin eskiyen, kırılan ya da bozulan taraflarının düzeltilmesi ve yenilenmesi için yapılan onarım giderlerini ifade etmektedir. Mesela kiraya verilen konutun çatı onarımı, badana, bahçe bakımı, peyzaj düzenleme gideri vb. harcamalar onarım giderleri altında kazançtan gider olarak indirilebilir. Kapı ve pencerelerinin tamiri, boyanması, otomatın, elektrik tesisatının, banyo kazanı ve lavaboların tamiri veya yenilenmesi gibi giderler, gayrisafi hasılattan gider olarak indirilir. Bina bacalarının temizlenmesi, dış cephe boyama, mantolama, asansör ve kaloriferin normal bakımları gibi harcamalar bu kapsamda kazançtan indirim konusu yapılabilir. 

Ev Sahibi Olup Aynı Zamanda Kirada Oturanlar

Örneğin Antalya'da evi olan ancak işi dolayısıyla İzmir'de kiracı olarak yaşayan birisi, bir yandan kira öderken bir yandan kiracı olabilir. Bu durumda ikamet ettiğiniz konutlar için ödediğiniz kira miktarını, kiraya verdiğiniz evinizden elde ettiğiniz kira gelirinizden düşebilirsiniz. Burada önemli olan husus ikamet edilen konuta ait kiranın indirim konusu yapabilmesi için sahip olunan gayrimenkulün de konut olarak kiraya verilmiş olmasıdır.